Courier Service

Courier Service

Join Us

Merbok Forum

Ajar Pikat Baru

>> Thursday, October 29, 2009

Saya dah lama tak pergi memikat tekukur ni..sejak dari tahun 1995 sehingga sekarang tapi, bila lihat member-member Merbok Forum giat dalam memikat..rasa macam nak buat 'comeback' biasalah kan..kekadang hobi ni..ada masa bosan gak. Tapi takpe..sekarang ni kat rumah duk ada empat ekor BB(Burung Baru) yang bakal mengegarkan hutan-hutan serta ladang-ladang yang menyimpan tekukur. Untuk itu, bagi meransangkan jiwa.. saya postkan laporan dari member Forum MF. --BL--
-------------------------------------


LAPORAN
LOKASI:KAWASAN KILANG
MASA:PETANG
PIKAT:BB_P


Senearnya lama dah tk bawak BB_P turun..kalau turun pun sekejap2 saja..hari nie..balik dari kerja..terus bawak BB_P..port memang dikenalpasti..berhampiran kilang..dah lama tk ke sini..biasanya masuk kebun..sampai saja di lokasi..dengar sunyi jer..beginilah fenomena sekarang..musim sikap@sewah..memandangkan misi adalah untuk mengajar BB..pacak je..pasang la racik sekali..bukan apa..kot2 mai hat sedap sat lagi..siap pacak..BB dok dongak atas je..panjang leher jer..
sekejap patuk tanah..hampir 5 minit..ada la..kedengaran bunyi BH..agak jauh..semakin dekat ckit..barulah BB_P menyambut..menekan..menekan..dkt 10 patah..BH sora sedang membalas..tp tak nak rapat..BB lambung guk..dkt 10 patah...menekan..menekan..nguku anggar sekali..BH dah semakin dekat..tak lama
kemudian..BH dah sampai anggar..BB_P nguku lagi..tak lama..terus terjun..nguku 3 kali dah sangkut..

inilah hasilnya.....
Laporan oleh: Kie

0 comments:

Post a Comment

Forum Community

Merbok Forum

EDISI LAMAN WEB

Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Bird Forum Bird Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum bakal melahirkan sebuah buku berbentuk E-BOOK tidak lama lagi. Ianya berkaitan Burung Merbok dan Tekukur penuh dengan informasi dan padat dengan tips-tips yang berguna bagi pengemar burung.

FORUM NEWS LETTER

Penyerahan T-Shirt 'Ekslusif' Merbok Forum Edisi Pertama
Penyerahan T-Shirt Merbok Forum T-Shirt Merbok Forum
Edisi ke-2 bakal muncul tidakj lama lagi..!Tempahan kini dibuka.

RANKING / BIRD TOPSITE

TOP SITE Photobucket Bird Top Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site

LINK US (BLOG AND FORUM)

Link Us (opy/paste into your own (website or blog)
Merbok Forum Laman Warisan Laman Warisan

Back to TOP