Courier Service

Courier Service

Join Us

Merbok Forum

Seladangjati(Dada Belah)

>> Tuesday, November 24, 2009

"Dah mengantuk disorongkan bantal...

Saya tak menyangka dan tak plan nak carik burung terkukur pada awalnya. Cukupilah dengan sekor pikat guk dua baru dapat tu. Niat untuk memiliki seekor pikat seladang memang sejak dari dulu lagi. Tapi tak pernah kesampaian. Yang kerap saya nampak dan dengar hanya seladang gantung. Nak cari seladangjati memang payah pada waktu itu.

Ibarat orang kata " Dah mengantuk, disorongkan bantal" sebelum saya dapat pikat guk dua tu..memang saya ada terdengar bunyi seladang kat rumah kawan saya tu..tapi saya buat tak peduli saja. Dalam hati dah tahu, ini mesti pikat dia ni..Tanya pun tak guna sebab mana ada orang nak jual bende yang susah dapat melainkan kalau nak jual pun mesti harga giler nye mahal.

Minggu lepas kawan saya menanyakan prestasi pikat guk 2 tu sambil tanya saya "nak tak burung belum ajar tapi dah gedik kepak?" hati saya ketika tu..memang tak minat kalau nak ngajar burung baru ni....melainkan kalau dah bunuh dua tiga ekor boleh lah gagah lagi.."bukan tak nak tapi nak ngajar tu..saya ni..manalah ada masa..keluar gelap balik pun gelap melainkan hujung minggu.." jawap saya. "Bukan pa..aku tengok kau takde burung..tu yang aku offer tu..kalau kau nak la..aku memang sayang burung ni..ramai yang dah mintak tapi aku kata aku tak nak jual..isi burung ni..dah lah banyak seladangjati plak tu.." bederau darah bila dia kata seladangjati..."ah..! seladangjati..!" jawap saya. "eh..aku nak..aku nak..! tak kisahlah kalau ngajar bertahun pun aku sanggup" jawap saya lagi. "Tu la..kan aku dah kata..rugi kalau taknak..heh..heh..heh.."

Tanpa berlengah saya pun apa lagi bedesuupppp.....balik amik catok. Kawan saya pun bawak keluar lah burung tu..sambil beri sedikit penerangan tentang burung tu.."burung ni..aku pikat kat pahang..dah berpuluh orang ngejekan burung ni..tapi tak dapat..last-last kat pikat aku jugak dia serender...kau tengok ekor dia..pendek kan..pastu manik dia..penyambut dia..burung ni kalau jadi pikat..aku takut kau tak larat nak bawak je.." cerita kawan saya tu..

Balik rumah barulah saya perasan burung seladangjati ni..dada dia ada belah..memang ada kelainan burung ni. Hati gembira tak terkata..burung idaman sudah pun ditangan. Hanya menunggu masa untuk dibwak ke hutan. Habis musim sikap ni..jawapnya kena bawak sekali dua..pikat guk 2 dan seladang ni..sambil mikat sambil ngajar. Sekian.

10 comments:

layangmas November 24, 2009 at 11:02 PM  

salam...

pada abg BL...rasa terimakasih kerana link dgn blog saya yg tak seberapa tu...salam perkenalan dari saya (Layangmas)

BL November 25, 2009 at 8:38 PM  

Salam,
biasa je tu..kaki tekukur kene link semua baru mantap hehehe

xreal006 November 25, 2009 at 10:47 PM  

waaahh..bersantai abih sj dada belah tue noo..seronok dok kat tuan baru nie..

bl ngan azrul sama2 ada pikat baik..kalau bergandingan..cerah BH..hhehe.

din...zafiz November 25, 2009 at 11:29 PM  

salam....BL

ooo, disini hg BL nooo....
hehehe....
rajin2 la lawati kami sama noooo..
TQ....

Merap/din

din...zafiz November 25, 2009 at 11:46 PM  

BL...
musin depan syok la mikat nooo....
tahniah BL

BL November 26, 2009 at 3:12 PM  

Salam
Terima Kasih lah atas kesudian Din dan Xreal006 datang singah blog BL ni..Insyaallah saya selalu singah korang nya Blog...kita sama2 kaki pe salah nye kan..!

layangmas November 28, 2009 at 2:18 PM  

oic keey awat nama aku babit sama nie...pndi hg nooo!!!

BL November 28, 2009 at 4:07 PM  

LayangMas
Salam..teme kasih kerana sudi singgah..-->BL

Long November 30, 2009 at 3:01 PM  

salam BL

amboih sakan dada belah nooooo.lepaih ni sakan la hang BL noooo.penuh la laporan mikat

tahniah

BL November 30, 2009 at 9:03 PM  

Salam semua,
terima kasih kerana sudi singgah di teratak BL ni...

Post a Comment

Forum Community

Merbok Forum

EDISI LAMAN WEB

Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Bird Forum Bird Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum bakal melahirkan sebuah buku berbentuk E-BOOK tidak lama lagi. Ianya berkaitan Burung Merbok dan Tekukur penuh dengan informasi dan padat dengan tips-tips yang berguna bagi pengemar burung.

FORUM NEWS LETTER

Penyerahan T-Shirt 'Ekslusif' Merbok Forum Edisi Pertama
Penyerahan T-Shirt Merbok Forum T-Shirt Merbok Forum
Edisi ke-2 bakal muncul tidakj lama lagi..!Tempahan kini dibuka.

RANKING / BIRD TOPSITE

TOP SITE Photobucket Bird Top Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site

LINK US (BLOG AND FORUM)

Link Us (opy/paste into your own (website or blog)
Merbok Forum Laman Warisan Laman Warisan

Back to TOP