Courier Service

Courier Service

Join Us

Merbok Forum

Tali Ulat Dan Parang

>> Tuesday, December 22, 2009



Lama betul tak buat bende keras tangan nih...Bak kata orang, kalau ilmu itu tidak diamalkan ianya akan menjadi tumpul dan hilang. Inilah yang berlaku pada saya. Bukan lupa cuma tak berapa ingat je..maklumlah dah tua...mujurlah jumpa Wan(otai) yang masih sudi untuk mengajar balik cara-cara nak menganyam tali kaki pikat(tali ulat). Maka inilah hasilnya yang saya buat untuk pikat ayam(gambar). Untuk seterusnya saya akan buat tali ulat untuk pikat tekukur pulak yang memerlukan ketajaman mata dan ketelitian. Mata saya pun dah tak berapa nak nampak kena guna cermin mata la plak...aduuussss...ni yang leceh sebab dulu tak perlu nak guna cermin mata. Tapi takpa la..sebab nak guna sendiri je..kalau tak kemas pun takde sapa nak komplen. Inilah hasilnya.


 Yang ini pulak parang yang masih saya simpan untuk di bawa ketika pergi mikat. Saya bercadang nak tukar hulu dan sarung kepada kayu jenis Kemuning Ketanga  supaya ia lebih tahan lama lagi. Tukang buat sudah jumpa cuma nak hantar je..


Antara koleksi yang sediaada


2 comments:

SangGuna December 23, 2009 at 5:25 PM  

bro,
kau ni kira berbakat.

berapa kerat aje pemikat yg tau buat semua benda tu.

BL December 24, 2009 at 7:55 AM  

Bri SangGuna, ala..bakat dah nak berkarat hehehe...

Post a Comment

Forum Community

Merbok Forum

EDISI LAMAN WEB

Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Bird Forum Bird Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum bakal melahirkan sebuah buku berbentuk E-BOOK tidak lama lagi. Ianya berkaitan Burung Merbok dan Tekukur penuh dengan informasi dan padat dengan tips-tips yang berguna bagi pengemar burung.

FORUM NEWS LETTER

Penyerahan T-Shirt 'Ekslusif' Merbok Forum Edisi Pertama
Penyerahan T-Shirt Merbok Forum T-Shirt Merbok Forum
Edisi ke-2 bakal muncul tidakj lama lagi..!Tempahan kini dibuka.

RANKING / BIRD TOPSITE

TOP SITE Photobucket Bird Top Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site

LINK US (BLOG AND FORUM)

Link Us (opy/paste into your own (website or blog)
Merbok Forum Laman Warisan Laman Warisan

Back to TOP