Courier Service

Courier Service

Join Us

Merbok Forum

Mikat AH Sambil Panaskan Pikat Tekukur

>> Saturday, December 19, 2009

Lawi Cecah Tanah Akhirnya Kecundang  Waktu Gerimis..

Cuaca cerah hari sabtu membuatkan hati meronta nak gi mikat AH pemberian Wan. Mungkin sambil tu boleh gak bawak pikat Tekukur skali. Saya talipon Wan(sifu) ajak sama. Rupanya Wan memang dah plan dengan tiga lagi geng mikat AH merupakan anggota polis. Seperti biasa kami jumpa di port kami seawal jam 7.30 pagi. Pukul 8.00 pagi kami pun bergerak ke dalam ladang. Pagi tu bukan main riuh lagi bunyi AH dan Tekukur. Dalam hati kata ada peluang nih..

Laman pertama pacak pikat AH, pikat Tekukur gantung je.kedengran sekor AH agak tua kokok nya tapi taknak rapat dengan pikat AH. Dua jam lepak kat situ kami pun bercadang cari laman lain. Kali ni laman tepi lereng. Langit nampak macam mendung. Pikat AH menepuk tanda ada AH berhampiran. Tetiba dengar AH kokok belakang pikat. Bila intai nampak AH berkilat bulu berserta ekor lawi berjurai cecah tanah. Pikat goyang ekor sambil nak menerpa AH apa lagi AH takleh tahan terus terkam Pikat. Berlaga dua tiga kali. AH pun mula tarik kaki. Bungkuss....dan sembelih..cantas telinga dan balung kasi pikat makan syarat penting tu..

Oleh kerana hujan gerimis tak berhenti kami pun cadang balik saja. Ingat nak layan sampai petang. Pikat tekukur hanya turun satu laman saja. Bunyi dua tiga patah senyap. Saya tahu sikap masih banyak lagi tapi takpe saja bagi biasakan pikat. Jadi, itu saja laporan mikat untuk kali ni..

Rasanya, tak perlulah saya cerita lebih panjang sebab topik AH ni panass..... .

1 comments:

epu December 24, 2009 at 8:44 AM  

cam bes je pikat ah tu...

Post a Comment

Forum Community

Merbok Forum

EDISI LAMAN WEB

Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Bird Forum Bird Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum bakal melahirkan sebuah buku berbentuk E-BOOK tidak lama lagi. Ianya berkaitan Burung Merbok dan Tekukur penuh dengan informasi dan padat dengan tips-tips yang berguna bagi pengemar burung.

FORUM NEWS LETTER

Penyerahan T-Shirt 'Ekslusif' Merbok Forum Edisi Pertama
Penyerahan T-Shirt Merbok Forum T-Shirt Merbok Forum
Edisi ke-2 bakal muncul tidakj lama lagi..!Tempahan kini dibuka.

RANKING / BIRD TOPSITE

TOP SITE Photobucket Bird Top Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site

LINK US (BLOG AND FORUM)

Link Us (opy/paste into your own (website or blog)
Merbok Forum Laman Warisan Laman Warisan

Back to TOP