Courier Service

Courier Service

Join Us

Merbok Forum

Baiki Racik

>> Saturday, November 21, 2009


Pikat tetap bunyi walau sewah(Sikap) masih ada...

Macam biasalah, seawal pagi saya sudah bangun setelah mengejakan yang wajib dan sarapan pagi, saya pun masuk pikat dalam catok dan terus pergi..

Kali ni. saya menghala ke sg. rening untuk sesi memanaskan pikat. Sampai dilokasi terus tijau laman mana nak pacak. Sementara mencari laman, saya gantung pikat disebatng pokok sebab kebiasaannya saya akan buat begitu untuk nak dengar BH ada ke tidak atau nak pilih mana yang bunyi bagus.

Kedengaran ada sekor tengah menekan tak jauh dari tempat saya gantung pikat. Apa lagi pikat terus sahut. Maka berentaplah dua ekor ni..selama beberapa minit . BH tak sampai gak. Kebiasaannya kalau BH jenis garang bila dengar je pikat sahut mesti datang kearah pikat. Memandangkan hanya BH tu sekor je..yg bunyi maka saya ambil keputusan kemas nak balik. Langit ketika itu nampak mendung nak hujan. Mungkin musim sikap masih ada lagi sebab tu banyak BH yang tak berani bunyi kot..

Sebab balik awal, pastu tak tahu nak buat apa..saya pun repairlah racik(gambar) yang duk ada tu..memandangkan ianya sudah agak lama takut reput plak nanti. Racik ni, saya buat sendiri..masih elok dan boleh pakai lagi nampaknya. Ada lima rawan racik yang saya buat. Kalau nak beli sekarang pun 21 mata cecah gak rm30 jadi, pakai je la mana yang ada.

Tengahari pulak, pergi kedai member beli tumang stainless steal(gambar) untuk pikat sebab tumang yang pikat pakai tu nak bagi kat burung BB(seladangjati)



0 comments:

Post a Comment

Forum Community

Merbok Forum

EDISI LAMAN WEB

Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Bird Forum Bird Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum bakal melahirkan sebuah buku berbentuk E-BOOK tidak lama lagi. Ianya berkaitan Burung Merbok dan Tekukur penuh dengan informasi dan padat dengan tips-tips yang berguna bagi pengemar burung.

FORUM NEWS LETTER

Penyerahan T-Shirt 'Ekslusif' Merbok Forum Edisi Pertama
Penyerahan T-Shirt Merbok Forum T-Shirt Merbok Forum
Edisi ke-2 bakal muncul tidakj lama lagi..!Tempahan kini dibuka.

RANKING / BIRD TOPSITE

TOP SITE Photobucket Bird Top Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site

LINK US (BLOG AND FORUM)

Link Us (opy/paste into your own (website or blog)
Merbok Forum Laman Warisan Laman Warisan

Back to TOP