Courier Service

Courier Service

Join Us

Merbok Forum

Orang India Main Pikat

>> Friday, December 4, 2009


"Mr. Maniam lebih handal dari yang saya jangkakan..."

Ladang guthrie memang popular satu ketika dulu, hampir disetiap daerah ada ladang ni. Ladang ini mempunyai kawasan yang luas sehingga kadang2 saya hampir sesat bila memikat dikawasan ladang ni. Salah satu ladang guthrie 'favourate' saya ialah di bukit jelutung. Ladang ni, bersempadan dengan hutan simpan bukit cerakah, ada satu ketika saya akan terserempak dengan pelanduk, kijang dan rusa.

Laman yang sering saya tuju diladang ni ialah dibawah high tension wire tnb iaitu laluan kabel berkuasa tinggi tnb. Kebiasaannya dimana-mana pun laluan wayer ni akan ada kawasan kosong atau lapang dibawah nya. Disini lah laman yang sesuai untuk melabuh pikat. Angau nya pulak ialah laluan wayer itu sendiri. Sebelah kiri ladang sawit sebelah kanan hutan simpan, memang banyak BH kat sini sampaikan tak tahu mana satu BH yang nak dipilih. Sebenarnya, laman ni member yang tunjuk. Kalau tidak, memang tak tahu pun.Saya rasa kalau saya tak kenal dengan kaki-kaki pikat memang tak jumpa 'port' ni..Jadi, untuk mengetahui 'port' BH kene rajinlah bercampur dengan kaki-kaki pikat ye..itu pun kalau dia orang nak bagi tahu. Sesetengah nya, menjadi 'port' rahsia.

Setiap kali kalau saya main pikat dikawasan ni, mesti terdengar bunyi seladang gantung tapi tak pernah nak sampai angau atau berkeliaran dikawasan saya main. Angaran bunyi kedengaran lima atau enam pokok kelapa sawit. Hati saya memang tak kisah masa tu sebab terlalu banyak BH yang lain bunyi lagi power2. Niat nak cuba tangkap tu memang takde sebab syok duk layan BH yang lain. Kira orang kata tak heran la..masa tu..Setelah beberapa kali main dikawasan tu, satu hari tengah saya duk tunggu sekor BH selang banyak dan anguk banyak macam biasalah BH pun terjunlah kelaman tapi jauh dari laman saya. Dalam hati saya kata apasal dia landing jauh ni..tadi bukan main garang lagi. Biasanya kalau BH garang dia takan landing jauh mesti masuk laman punya.

Dalam samar-samar terlindung dek lalang saya terdengar BH tu menganguk tak berhenti lagilah heran. Punya jauh landing tapi boleh anguk lagi ni..saya tak puashati lalu pergi hendap macam mat tiarap. Dari celah-celah pelepah kelapa sawit mati saya cuba intai. Rupanya dia tengah layan sekor lagi burung kat tanah. Saya pun ambil keputusan nak pindah laman kat situ. Belum sempat saya pasang saya nampak seorang lelaki india tengah cangkung kat kawasan BH tadi tu. Saya pun angin lah sebab apasal dia menyibuk plak kat sini. Saya pun tengur dia yang tak perasan kehadiran saya.

"Hallo..! apa bikin..?" tanya saya dengan nada keras sket.
Sambil menoleh India tu pun jawap "Abang burung sudah kena la.."
"Mana..?" tanya saya.
Sambil mengengam kemas India tu pun jawap "Ini burung banyak kuat laga la bang..berapa kali dia sudah naik atas hantam saya punya pikat"
Dalam hati saya kata "Mak aii..india ni main pikat biar betul.."
"Awak main pikat ka..?" saya buat2 tanya. "Ya la bang..sudah saplu tahun jugak" jawap India tu sambil lengukkan kepala dia. "Ini pikat seladang juga..saya bili sama md.noh kg. medan"
"oo..itu bunyi seladang awak punya pikat la..itu pasal tak mau mari bila saya punya pikat bunyi.."
Sambil senyum India tu jawap "ia la..bang..saya punya pikat juga"

Apa yang bermain di kepala saya selama ni dah terjawap. Seladang gantung yang saya sangkakan BH tu rupanya pikat orang. Itu takpe lagi, yang mengkagumkan saya ialah sipemikat berbangsa India. Kalau orang Cina memang biasalah. Kat mana-mana pun ada. Lagipun penglibatan orang Cina main pikat sejak zaman tuk nenek kita dulu lagi.Inilah kali pertama seumur hidup saya berjumpa orang India main pikat. Sehingga kehari ini tak jumpa lagi. Itulah sorang saja yang saya jumpa.

Saya masih tak lupa nama dia ialah Mr. Maniam pekerja ladang disitu. Sempat saya pergi kerumah dia sebab dia pelawa kami singgah.Paling tak sangka lagi, kat rumah dia diseklilingi oleh BH yang baru tambat. Siap ada ladung lagi, penuh dengan BH pulak tu. Kami masa tu memang tabik dan respect dengan Mr.Maniam yang bukan saja tahu main pikat tapi dah macam cara orang melayu main pikat. Pengalaman dia yang saya tahu, banyak berlajar dari orang atau pemikat yang sering datang keladang tu untuk mikat.

Itulah saja yang saya dapat kongsikan.

0 comments:

Post a Comment

Forum Community

Merbok Forum

EDISI LAMAN WEB

Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum Bird Forum Bird Forum Merbok Forum Merbok Forum Merbok Forum bakal melahirkan sebuah buku berbentuk E-BOOK tidak lama lagi. Ianya berkaitan Burung Merbok dan Tekukur penuh dengan informasi dan padat dengan tips-tips yang berguna bagi pengemar burung.

FORUM NEWS LETTER

Penyerahan T-Shirt 'Ekslusif' Merbok Forum Edisi Pertama
Penyerahan T-Shirt Merbok Forum T-Shirt Merbok Forum
Edisi ke-2 bakal muncul tidakj lama lagi..!Tempahan kini dibuka.

RANKING / BIRD TOPSITE

TOP SITE Photobucket Bird Top Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site Bird Site

LINK US (BLOG AND FORUM)

Link Us (opy/paste into your own (website or blog)
Merbok Forum Laman Warisan Laman Warisan

Back to TOP